Enter your keyword

Новини

ПГЕЕ "Мария Склодовска – Кюри"

⏳⏳⏳ЕДИН РАЗЛИЧЕН ЧАС ПО ИСТОРИЯ- В СВЕТА НА ДРЕВНИТЕ ТРАКИ⏳⏳⏳

🏺Днес, 18.10.2022г.,  учениците от 10 А и 10 Б клас на ПГЕЕ “Мария Склодовска Кюри”, посетиха Регионалния исторически музей. Разгледаните разнообразни експонати датират от VII хил. пр. Хр. до началото на ХХIв.
🏺Любопитството и интересът на учениците бяха привлечени от богатата експозиция на артефакти, някои от които от световно значение.

🏃Ученици от ПГЕЕ взеха участие в скоростно изкачване на Хамам баир, организирано от Ротари клуб – Сливен.

🏃Ваня Иванова от 10Б клас зае почетното трето място сред момичетата от възрастова група 10-11 клас.

🏃Преди старта всеки от участниците тегли билет с номер, с който участва в томбола след награждаването.

🏃В състезанието взеха участие ученици от 5-11 клас от всички сливенски училища.

Опазването на околната среда е не просто мода, а необходимост. В това се убедиха учениците от 8А клас на ПГЕЕ “Мария Кюри”, след проведеното от HENKEL България обучение на тема “Пести ресурси. По- малко пластмаса. Да опазваме околната среда”.

Тържествено откриване на новата 2022/2023 учебна година, която е особено вълнуваща, защото е юбилейна. 60 години гимназията дава най- ценното на своите ученици – знание. Затова се гордее с успехите им и с традициите, които следва.
Официални гости на тържеството бяха бивши директори на гимназията- инж. Стоян Рашев, инж. Атанас Атанасов, Добри Маргенов; инж. Ива Тарагошева- старши експерт по професионално образование в РУО-Сливен; инж. Иван Петров- ТУ- София, ИПФ -Сливен; Георги Хесапчиев- бивш учител. Изпълнени с носталгия към годините прекарани в ПГЕЕ “Мария Кюри”, гостите разпалено говореха за случки и събития още от времето когато сградата е била незавършена, та чак до наши дни.
Да е здрава, успешна и присъствена новата учебна година!

STEM ЦЕНТЪР В ПГЕЕ „Мария Кюри“ отвори врати на 30 юни 2022г.Специални гости на откриването бяха: Господин Стоян Марков заместник кмет на Община Сливен, Госпожа Ива Тарагошева – старши експерт професионално образование в РУО Сливен, госпожа Даниела Йорданова Старши експерт по природни науки и екология в РУО Сливен, гл. ас. д-р инж. Иван Петров в ТУ София ИПФ Сливен, преподаватели, ученици и родители.

Откриването на “Центъра за природни науки” в ПГЕЕ по Национална програма „Изграждане на училищна СТЕМ среда“ е своеобразен празник за нас. Днешният ден е празник, защото с откриването на СТЕМ центъра нашите иновативни идеи вече си имат дом.
Основен приоритет на СТЕМ образованието е изграждането на среда, в която ученикът да бъде изследовател, пътешественик, откривател в областта на природните и техническите науки, а ролята на учителя е да напътства и вдъхновява творческото мислене и креативността на учениците. Това е и основната цел в програмата на новооткритият център за млади изследователи в ПГЕЕ „Мария Кюри “ – Сливен
Центърът включва две лаборатории, като всяка една от тях акцентира върху определена наука и една презентационна зала. Учениците ще имат възможността да презентират , да отдъхват и да се социализират, да работят по групи или индивидуално.
Кабинетите от STEM направлението ще могат да се използват в различни сценарии, като се преконструира оборудването и обзавеждането в кътовете с мека мебел.
На разположение са компютъризирани работни места с достъп до интернет и копирна техника и 3D принтер, за нуждите на учебно-образователния процес.
Уникалните архитектурни решения, модерното мебелно оборудване, наборът от специализирано техническо оборудване за всеки от кабинетите, са модел за отворена, вдъхновяваща и творческа среда за учене.
Целият екип на ПГЕЕ „Мария Кюри” – Сливен, нашите партньори и приятели, сме убедени, че с общи усилия ще наложим нов образователен модел, чиято основна цел е да подобри професионалната и житейската перспектива на младите хора в България с изцяло нова за образователната ни система концепция, която прибавя още един съществен щрих към визията ни на училище на бъдещето.
Вярваме, че с новооткрития STEM център ще продължим заедно в общата ни кауза – да направим училището по-привлекателно както за учениците, така и за техните учители, и да изпробваме в реална среда модерните практики в образователната ни система.
Нека пожелаем на добър час на новите идеи и проекти, които се раждат днес, но ще променят нашето УТРЕ!

 

ПГЕЕ “Мария Кюри” гр. Сливен сформира следните групи по Национална програма ‘Заедно в изкуствата и спорта”
– Народни танци VIII – XII клас;
– Баскетбол – VIII – X клас;
– Волейбол – VIII – X клас;
Желаещите могат да подадат заявление за участие при Виктор Маринов – учител по ФВС, в канцеларията на училището или на електронен адрес: pgee_sliven@abv.bg , в срок до 10.10.2022

С настъпването на летния сезон и повишаване на температурите, се увеличава рискът от възникване на пожари в земеделските земи и горите. В тази връзка РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Сливен стартира информационно-разяснителна кампания „Пази горите от пожар“ и „Пази реколтата от пожар“. Целта е информацията да достигне до възможно повече хора и чрез формиране на безопасно поведение да се намали броят на възникналите пожари.

РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Сливен напомня, че всеки гражданин носи лична отговорност при използването на открит огън и спазване на правилата за пожарна безопасност.

Подробна информация за кампанията може да откриете на страницата на ГДПБЗН. – www.pojarna.com

При пожар незабавно подавайте сигнал на тел. 112

На 15 април (петък) 2022 г. от 10.00 до 16.00 ч. ще се проведе “Ден на отворените врати” на факултет МТФ при ТУ-София, като на всеки кръгъл час ще има организирана група, която ще има възможността да надникне в нашия лабораторен комплекс.

Ние от Машинно-технологичния факултет при ТУ-София каним  учениците на ПГЕЕ “Мария Кюри”, кандидат-студенти и учители да ни посетят, за да се запознаят с богатата база, с която разполагаме – съвременни индустриални системи, роботи и 3D технологии.
Ще представим и нашите специалности (https://tu-sofia.bg/faculties/specialties/19), новата ни специалност “Интелигентни системи и изкуствен интелект” (на български и английски език),
както и утвърдените  – “Дигитални индустриални технологии” и “Компютърно проектиране и технологии в машиностроенето”.

ПГЕЕ „Мария Склодовска-Кюри“ е престижна гимназия  с 60 годишна история, осъществяваща модерно обучение, което предоставя отлична перспектива за изграждане на кариера в широк спектър от професии.

И днес с гордост Ви съобщаваме, че сградата, построена през 1972  е обновена .

През 2021 година Министерство на образованието и науката одобри проект за саниране на учебния корпус на гимназията. Общата му стойност е  в размер на 299 927,36 лв.

Средствата за реализиране на проекта са осигурени от Инвестиционната програма на МОН.