Бивши възпитаници

Учениците на Професионална гимназия “Мария Кюри”

Желанието ми беше да уча в Електротехникума. Бях приет в Механотехникума, а в ТЕТ-а бях резерва поради по-ниския ми успех. За щастие, обучението ми протече в новата електровакуумна специалност в „Мария Кюри”, където получих ценни уроци, служещи ми и до днес. Нивото на обучение бе доста високо и придобитите знанията по български и история бяха достатъчни, за да бъда приет в Икономическия институт в гр. София. Работих три години като началник отдел “Труд и работна заплата” в завод”Динамо”, а в периода 1995- 2005 бях заместник кмет на Община Сливен. Понастоящем заемам поста заместник областен управител на Сливен. Много съм благодарен на директорите Георгиев и Чаракчиев, както и на учителския колектив, на своята курсова Донка Желязкова- учител по български език и литература, а по-късно и на Здравка Димитрова – стриктен физик и особено на Диди Димитрова. Тя успя да събуди у мен интерес към математиката и постоянен стремеж към овладяване на знанията. Оставаше с мен и с други мои съученици след часовете, за да ни обяснява елементарни неща, които се предполагаше, че трябва да знаем. С търпение и упоритост научих много и в IV курс снимката ми бе на витрината на отличниците. Дори баща ми не можеше да повярва какво се случваше с мен.

Винаги се отнасяхме с голямо уважение към своите учители. Макар и да се събирахме заедно извън класната стая и да бяхме приятели, в момента, в който прекрачвахме прага на училището, знаехме, че ни чака сериозна работа, че сме ученици и че пред нас стои учител и никога не злоупотребявахме с това. Бяхме изключително задружен курс. С много от съучениците поддържаме връзка и до днес. Завърших с почти пълно отличие. Макар по- нататъшното ми образованието да не беше свързано с електротехниката, престоят ми в техникума беше един от най-важните етапи в моя живот. Смятам, че ученическите години са един наистина важен етап от развитието на човека, на неговия характер, мироглед и личност, години на изграждане на основа, върху която по-късно ще се надгражда, за да се формира професионалиста на работното място. Нека тази основа бъде здрава и вашите ученици да преследват с труд и постоянство този етап, който ще им осигури по-добра възможност за реализация в бъдеще.

Радостин Койчев-зам.областен управител


Пътят на неспокойния и вечно търсещ човешки дух минава през училище. Там намираме първите отговори на много въпроси – житейски и научни. Моят мина през ТЕТ “Мария Кюри” – Сливен – най-престижният в града за тогавашното време. Тогава се нанесохме в сегашната сграда, която се оказа за нас истинска творческа лаборатория. Учителският състав беше сформиран от ентусиазирани, следващи призванието си хора. Освен, че удовлетворяваха жаждата ни за знание, провокираха и състезателното начало в нас. На републиканско ниво в научните състезания бяхме първи. В този техникум получих матаматическото начало на познанието. То беше основата на знанията ни, а специалните дисциплини – стабилна надстройка. В резултат на тази подготовка всички ние постъпихме във ВУЗ-ове, а след това се реализирахме професионално. Силата на знанията, получени в техникума, не стихва и до днес. Едни от най-добрите ми студенти са завършили ТЕТ “Мария Кюри” – Сливен и са едни от най-знаещите, търсещи и умеещи.Поклон пред моето училище!

Иванка Монева-доцент в ТУ Сливен


Завърших ПГЕЕ „Мария Склодовска-Кюри“ през 1984г. (тогава ТЕТ „Мария Склодовска-Кюри“), специалност „Промишлена електроника“. Родителите ми искаха да уча другаде, но моето единствено желание бе да уча електроника, а местата бяха само две Техникума по електротехника в Сливен или Техникума по радиотехника в София. От 1-ви клас ме влечеше техниката и до 8-ми клас нямаше състезание по ТНТМ в което да не съм бил отличаван сред първите места. През първата година оценките ми в техникума бяха слаби, защото ми беше трудно да свикна с новата среда, но с упоритост и постоянство скоро станах един от много добрите ученици в курса ни. Моето лично удовлетворение обаче идваше не само от високите оценки, но и от отличната подготовка, която моите учители ми дадоха. С много добри впечатления останах от моя класен г-н Петър Маринов, и учителите ми г-жа Борисова, г-жа Желязкова, г-жа Мухтарова, Г-жа Атанасова (Маша), г-н Далакчиев …Благодарен съм на учителите ми по практика Димитър Евстатиев, Господин Колев, ел.техника Данчо Джамбазов, с който останахме добри приятели и до сега. Незабравими са моментите в които помагах на г-н Мъндев(учителя ми по чертане) при изготвянето на годишната програма на учителите. Колективът беше много задружен. Спомням си как ходихме по бригади и състезания – имахме едно чудесно време заедно и мисля, че това липсва на младите днес. Все още поддържам връзка с голяма част от моите съученици. Благодарен съм на бившия директор г-н Кольо Великов за това, че ми помогна при избора ми на висше учебно заведение и така през 1992г. завърших специалност „Електронна техника и микроелектроника“ към Пловдивския филиал на Технически Университет – София. Там през последната година на обучение се подготвих и специализирах в две направления „Робототехника“ и „Медицинска техника“.

Професионално зад мен имам 27 годишен стаж на ръководни длъжности в Община Сливен, Областна администрация Сливен, държавни и частни фирми свързани с програми и проекти с европейско и национално финансиране, информационни технологии и административен контрол, Е-управление на общини, реклама, консултации в приватизацията, продажба на ценни книжа и акции на фондовата борса. Обучител и лектор съм по „Планиране и изпълнение на проекти, финансирани от структурните фондове на ЕС” към Школата по публични финанси при Министерството на финансите. Над 15 годишен е опита ми в работата на обществени нестопански организации свързани с местно, регионално и национално развитие, дарителството и филантропията.

От 2015 г. съм Заместник кмет „Икономическо развитие“ в Община Сливен.

Подготовката в ТЕТ “Мария Кюри” ми даде много добър тласък за бъдещото ми развитие, развих логическото ми мислене, което ми помага и днес при изготвянето на много от проектите които съм реализирал и участвал. От дистанцията на времето все повече осъзнавам, че срещата с моите учители е била много специална – среща с професионалисти, с личности, които са ни подготвили за живота. Признателен съм за знанията, за уменията, които успях да развия във времето.

Пожелавам на всички настоящи и бъдещи ученици да получат доброто обучение, което аз съм получил, но нека знаят, че това много зависи и от самите тях. Знанието не се налива с фуния, знанието се търси и намира от нас самите. 

Инж. Стоян Марков- Заместник кмет „Икономическо развитие“ в Община Сливен.


ПГЕЕ “М.Кюри” е училище с богати и развиващи се традиции.Освен технически знания и практически умения, всеки ученик получава и широка обща култура.Натрупаният опит от учителския колектив се предава по своеобразен начин на учениците, което им спомага да бъдат по-адаптивни в следващата фаза на своето обучение и реализация. С гордост си спомням препоръките при завършването на училището: “Никога не забравяйте това, което сте научили в това училище, то ще ви бъде много полезно”. Времето отминава, но любимият спомен за него остава.

Минко Стефанов- общински съветник


След срещата с г-н Евстатиев останах с приятното усещане на спомени от годините, прекарани в техникума – 71/75 год. Не бях идвал повече от 32 год. тук, затова съм много благодарен на г-н Евстатиев, че отдели време да ми го покаже в днешния му вид. Видях училището 32 год. по-старо, потънало в короните на дърветата /тогава ги нямаше/, но същите коридори, класни стаи, салон, лаборатории, работилници, което събуди топли спомени от онова време. Аз завърших техникума 1975 год. В един клас бяхме Сашо Кирилов, Любо Ранев, Добрин Долапчиев, Иван Кожухаров, Иван Господинов, Димо Кавръков, Живка, Мария…..Класна ни беше г-жа Бобева.После казарма, Икономическия институт, работа в Института по техническа кибернетика и роботика към БАН. Тук в ИТКР-БАН наученото в техникума ми беше много полезно и ми помагаше в ежедневната работа, защото разработваните в института опитни образци и пробни серии на микропроцесорни модули и системи за управление на промишлени процеси, трябваше да намерят крайно приложение в производството.Това беше основната ми задача – да се осигури необходимото финансиране и научният продукт от папките да се оживи, да заработи и да бъде полезен на производителя. С настъпващите промени 89/90 год. и аз смених техническото поприще с финансовото. Започнах в банковата система и още работя в нея. Много се радвам, че нашият техникум все още е предпочитано училище в града и региона, че тук учат и завършват будни и амбициозни млади хора, които трябва да знаят, че добрите познания, натрупани по електротехника, електроника, микропроцесорна техника, програмиране и т.н., ги правят хора с богата техническа култура, с перспектива в развитието им както в индустрията така и във всяка една област в съвременната икономика на страната. Искам да поздравя всички преподаватели /бивши и настоящи / в ПГЕЕ “Мария Кюри” с близкия празник на училището, да им пожелая здраве, професионално отношение към работата и да имат много поводи да се гордеят със своите възпитаници.

Емил Иванов-Директор на Union Bank София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *