Център за Еврейско-българско Сътрудничество

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” за четвърта поредна година организира литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Тази година темата е: Шимон Перес и неговия принос в измеренията на общочовешкия хуманизъм. За улеснение на учениците сме предложили шест фрагмента от негови изказвания, които да бъдат основа за размисъл в литературните творби. Младите автори следва да изберат един от тях за мото на есето си. В свободна литературна форма те трябва да изразят своите виждания как да бъдат постигнати общочовешките цели за живот, основан на осмислени изконни ценности.

Според регламента, в надпреварата могат да се включат ученици от 8-ми до 12-ти клас.
За да подпомогнe младите творци, Център „Алеф” отново помества на сайта си http://alef-bg.org  виртуална библиотека, която представя биографични данни, библиография, речи, слова и интервюта на Шимон Перес, както и други материали, свързани с темата.

Компетентно авторитетно жури и тази година ще оценява ученическите творби.

Резултатите от конкурса ще бъдат оповестени на тържествена церемония през пролетта на 2017 г. Победителят ще бъде награден с участие в едноседмичен международен семинар за млади лидери в Херцлия, Израел на разноски на организаторите. По традиция първата литературна разработка ще бъде публикувана във водещи български медии. Авторите на творбите, класирали се на второ и трето място ще получат парични премии – 200 и 150 лева. Най-добре представилите се ще бъдат поканени на разноски на център „Алеф” в Бургас, за да участват в тържествената церемония.  Предвидени са поощрителни награди, както и други изненади за тях.

Есетата трябва да бъдат получени до 10 март на електронен адрес:center.alef@gmail.com или по пощата на адрес:  Бургас 8000 пл. Баба Ганка 4 ет. 4. Център Алеф.

Конкурсът, който продължава да привлича участници от цялата страна, придобива все по-голям авторитет като престижна инициатива в национален мащаб и се утвърждава като изпитан похват за възпитание на стремеж към човеколюбие, толерантност и справедливост. Третото издание на конкурса привлече повече от 90 ученици. 20 от тях бяха поощрени с награди.

С уважение,

Алберта Алкалай

Председател

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *